⬇️ Fes click a la presentació


➡️ Més del 20% de joves predoctorals de les universitats aniran al carrer aquest any.

Les universitats públiques tenen contractats més de 2.000 joves investigadors i investigadores predoctorals a baix cost.

Els i les joves predoctorals estan obligats a finalitzar el seu procés de formació en tres anys. Seran mileuristes i precaris durant molts anys. L’edat mitjana del professorat no estable ja és de 40 anys!

Malgrat tots aquests entrebancs, aquests joves volen ser part activa del sistema de recerca català, però, només en aquest any i en època de pandèmia, més de 663 seran acomiadats.

Cal que les Universitats “es mullin”. Fem que el 4rt any del PIF predoctoral sigui una realitat a les UUPPCC! És imprescindible que la Generalitat inverteixi en els seu jovent investigador en formació. Ara mateix la situació dels i de les PIF és un greuge insostenible a Catalunya.

Què demanen? Un quart any més de formació i les retribucions que legalment els hi corresponen. I què troben? Un mur i falta de suport.Nosaltres no hi estem d’acord. I tu?

Et demanen un minut del teu temps per signar aquest manifest i reclamar la pròrroga dels contractes dels i de les joves predoctorals de Catalunya.



Grup promotor



Entitats adherides



MANIFEST


EXIGIM AL GOVERN DE LA GENERALITAT EL COMPLIMENT DE L’ESTATUT DEL PERSONAL INVESTIGADOR EN FORMACIÓ

PER L’APLICACIÓ EFECTIVA DE LA PRÒRROGA DEL 4 ANYS DELS CONTRACTES PREDOCTORALS

A les dificultats de les persones que han escollit la investigació científica com a el seu futur professional i que sovint han de marxar fora, o acceptar unes condiciones molt precàries per poder obrir-se camí: “Suma i segueixen” els greuges que han de suportar les joves predoctorals de Catalunya, les quals haurien de ser reconegudes, amb fets i més enllà del discurs polític, com la base del talent científic del nostre País i el relleu tan necessari per poder solucionar el problema de l’envelliment de les plantilles de personal docent i investigador de les nostres Universitats.

Les universitats públiques de Catalunya tenen més de 2000 joves contractats com a personal investigador en formació que han de continuar fent la seva feina de recerca a l’atur, per la negativa de la Generalitat de dotar el finançament suficient per poder fer efectiu el dret dels investigadors i de les investigadores en formació de Catalunya de poder prorrogar fins a 4 anys la durada dels seus contractes de treball, tal i com estableix l’Estatut de Personal Docent I Investigador (EPPIF), aprovat el 2019.


Tot i que L’EPIF, va suposar un petit avenç en la millora de les condicions de treball d’aquest col·lectiu, el qual tanmateix compagina la seva formació, la investigació, la col·laboració docent i la producció científica per poder finalitzar la tesi doctoral, la precarietat en les seves condicions de treball continua sent la seva realitat. Cal destacar també que no se’ls hi aplica l’increment salarial de la resta d’empleats i empleades del sector públic, ni el pagament de l’antiguitat ni la indemnització per finalització del contracte. La gran majoria d’aquests contractes són mileuristes.


La situació de les i dels predoctorals és insostenible, sovint finalitzen el seu contracte abans de la finalització de la seva tesi doctoral, per la qual cosa han de continuar fent el mateix però sense contracte. Aquesta situació està provocada, principalment, per no aplicar-se la pròrroga del 4t any, precaritzant encara més el sector, atès que el 4t any suposaria per al personal investigador en formació, unes retribucions més dignes (el 75% de la categoria de grup 1 del Conveni estatal) i, tindria una afectació directa a les percepcions de l’atur. Aquesta situació d’atur de les nostres joves investigadores i investigadors és força habitual per la mancança estructural d’un sistema que posa “pals a les rodes” a la continuïtat de la carrera acadèmica i investigadora. La situació és insostenible, els i les joves predoctorals continuen sent maltractats per part dels organismes dels que depenen, suportant les carències i la manca d’equiparació de drets laborals amb la resta de treballadors i de treballadores de les universitats.

Una qüestió tant important com és el Pacte per a la Societat del Coneixement és incompatible amb la manca d’inversió en I+D+I i amb el fet de què la Generalitat de Catalunya permetin les lamentables condicions dels contractes predoctorals, les quals tenen un impacte directe en la producció científica. El sector de la recerca suposa un 1,52% del PIB català, lluny dels objectius del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement i de la despesa d'altres països de la Unió Europea.

Cal que els responsables polítics es prenguin seriosament les necessitats de la recerca a Catalunya, el paper rellevant de la Ciència i del Coneixement en la nostra societat i resolguin la greu situació que pateix el col·lectiu del Personal Investigador en Formació en veure´s retallat el seu dret a poder prorrogar el seu contracte fins a 4 anys.


Per tot això, demanem al Govern la dotació d’una partida pressupostària en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya que permetin la pròrroga del 4rt any previst a L’Estatut del Personal Investigador en Formació de Catalunya


Signa!